środa, 27 marca 2013

Jabłka pod pierzynką


Jabłek w koło pełno, a zima nie odpuszcza, więc dziś przepis podpatrzony u Darii, czyli jabłka pod pierzynką. Składniki na tzw. oko – wszystko zależy od foremki, jakiej używacie.

jabłka pod pierzynką, pieczone jabłka, kulinariozum

Składniki:

  • Jabłka
  • Cynamon
  • Miód
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • Kaszka manna

Przygotowanie:

Obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach i łączymy z cynamonem. Na spód naczynia żaroodpornego wysypujemy kaszkę manną tak, aby zakryć dno, jednakże warstwa ta nie może być gruba. Na kaszkę wykładamy starte jabłka i znów posypujemy kaszką manną – cieniutka warstwa. Czas na pierzynkę: jajka, ok. 2-3 łyżek miodu oraz jogurt miksujemy razem na gładką masę. Zalewamy nasze jabłka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 1900C na ok. 35 min. Góra ma się ładnie zarumienić.
jabłka pod pierzynką, pieczone jabłka, kulinariozum

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ależ to musi być dobre :) Oczywiście zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. co za świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. omomom jabłuszka pod pyszną pierzynką , zapisuję ten przepis ,bo z pewnością go zrobię ! pysznie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha ! Muszę kiedyś zrobić :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń