Jabłek w koło pełno, a zima nie odpuszcza, więc dziś przepis
podpatrzony u Darii, czyli jabłka pod pierzynką. Składniki na tzw. oko – wszystko
zależy od foremki, jakiej używacie.
Składniki:
- Jabłka
- Cynamon
- Miód
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- Kaszka manna
Przygotowanie:
Obrane jabłka trzemy
na tarce o dużych oczkach i łączymy z cynamonem. Na spód naczynia żaroodpornego
wysypujemy kaszkę manną tak, aby zakryć dno, jednakże warstwa ta nie może być
gruba. Na kaszkę wykładamy starte jabłka i znów posypujemy kaszką manną –
cieniutka warstwa. Czas na pierzynkę: jajka, ok. 2-3 łyżek miodu oraz jogurt
miksujemy razem na gładką masę. Zalewamy nasze jabłka i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 1900C
na ok. 35 min. Góra ma się ładnie zarumienić.
Smacznego!
Ależ to musi być dobre :) Oczywiście zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńco za świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńomomom jabłuszka pod pyszną pierzynką , zapisuję ten przepis ,bo z pewnością go zrobię ! pysznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńPycha ! Muszę kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com