wtorek, 25 grudnia 2012

Dukanowy sernik bez otrębów i skrobi

Przyznać się bez bicia, kto nie lubi serników! Przygotowanie tego pysznego serniczka zajmuje niewiele czasu, idealny gdy dopada nas mały głód. Szybkie, dietetyczne, apetyczne, proste w wykonaniu.


Składniki:
  • 6 jajek
  • Szczypta soli
  • 1 kg serka wielokrotnie mielonego
  • Łyżka kakao
  • 25 tabletek słodzika
  • Aromat
Przygotowanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kruszymy tabletki słodzika i miksujemy je z żółtkami następnie dodajemy ser, ja używam o tego: 
President - twaróg śmietankowy
Fot. President - twaróg śmietankowy
 Ostrożnie dodajemy pianę z białek mieszając drewnianą warzechą. Otrzymaną masę dzielimy na 2 części w stosunku 2/3 i 1/3. Do pierwszej dodajemy aromat np. waniliowy, do drugiej części dodajemy kakao i aromat czekoladowy.
Formę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw wlewamy jasną porcję, a na górę wylewamy ciemną porcję i za pomocą końcówki z warzechy robimy wzorki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (grzanie góra-dół) na 55 min.
Serniczek zostawiamy jeszcze w piekarniku na ok. 10 min przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto jest bardzo mokre ze względu na brak "pochłaniaczy wilgoci" dlatego najlepiej wyłożyć sernik ma ręcznik papierowy i na ruszt żeby choć trochę "obciekł" z wody. Potem można się już tylko delektować...

dukan, sernik, sernik bez otrębów i skrobi, ciasta dietetyczne, kulinariozum

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz