Składniki:
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 jajko
- 1,5 łyżki jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki gorzkiego kakao
- 5 tabletek słodzika
Wszystkie suche składniki
wymieszać w pojemniczku, który można używać w mikrofalówce. Ja używam proszku
do pieczenia piernika (do nabycia w Tesco lub Kauflandzie) dzięki temu bułeczka
ma taki specyficzny smak i aromat. Następnie dodajemy jogurt (Pilos 1,5%
tłuszczu – Lidl) oraz jajko. Za pomocą widelca wszystko mieszamy aby składniki
dobrze się połączyły i wkładamy do mikrofalówki na ok. 4 minuty. Wszystko
zależy od mocy mikrofalówki, w mojej mikro ustawiam 80% mocy, na 4 minuty po
tym czasie przewracam pojemniczek żeby bułeczka wypadła i na kolejne 30 sekund
włączam mikrofalówkę. Musicie wyczuć wasze mikrofalówki, nie obejdzie się bez
metody prób i błędów.
Po wystygnięciu bułeczkę można
skonsumować.
Osobiście uwielbiam ciemne
bułeczki z serkiem homo. Oczywiście zamiast kakaa możecie dodać ziół
prowansalskich bądź innych. Co wam się żywnie podoba.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz