środa, 10 kwietnia 2013

Babka cytrynowa z kremem light

zy Wam też tak szybko czas ucieka? Niedawno odliczałam dni (a było ich 51) do wyjazdu do Włoch, a tu już jestem tydzień w domu! Czas zacząć nowe odliczanie: Londynie! Paryżu! NADCHODZĘ! (kolejne 51 dni)! Tymczasem na tapecie jeszcze trochę poświątecznie: babka z kremem cytrynowym wg przepisu Ani.
cytrynowa babka, dukan babka, babka na dukanie, krem light, babka light, krem cytrynowy, dukan, kulinariozum
Składniki na babkę:
  • 4 jajka
  • 6 łyżek otrąb (4 owsiane + 2 pszenne)
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy
  • 20 rozkruszonych tabletek słodzika

Składniki na krem:
  • 500 g serka typu Emilka
  • 100 g serka homo
  • 10 rozkruszonych tabletek słodzika 
  • aromat cytrynowy

Przygotowanie babki:

Białka ubić na sztywno. Suche składniki + żółtka + aromat wymieszać, tak by się tylko ze sobą połączyły. Do białek dodawać po 2 łyżki reszty zmieszanych składników, ciągle mieszając. Po dodaniu wszystkich składników, jeszcze przez chwilę mieszać. Ciasto wylewamy do foremki, najlepiej sylikonowej - nie trzeba natłuszczać. Piec w piekarniku nagrzanym do 1700C przed ok 30 min. Obserwować czy babka nie będzie gotowa wcześniej, skórka powinna być rumiana i chrupiąca. Po upieczeniu zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, następnie wyłożyć na kratkę do wystygnięcia.
Jako, że dla mnie babka była zdecydowanie za sucha postanowiłam przełożyć ją kremem.

Przygotowanie kremu:


500 g serka typu Emilka zmiksować ze 100 g serka homo, dodać 10 pokruszonych tabletek słodzika oraz aromat cytrynowy. Dokładnie wymieszać.
Ciasto przeciąć, dolną połówkę umieścić w foremce i pokryć kremem. Nałożyć drugą połówkę na górę i również posmarować. Można udekorować otartą skórką z cytryny.

cytrynowa babka, dukan babka, babka na dukanie, krem light, babka light, krem cytrynowy, dukan, kulinariozum

Smacznego!

1 komentarz: