zy Wam też tak szybko czas ucieka? Niedawno odliczałam dni (a było ich 51) do wyjazdu do Włoch, a tu już jestem tydzień w domu! Czas zacząć nowe odliczanie: Londynie! Paryżu! NADCHODZĘ! (kolejne 51 dni)! Tymczasem na tapecie jeszcze trochę poświątecznie: babka z kremem cytrynowym wg przepisu Ani.
Składniki na babkę:
- 4 jajka
- 6 łyżek otrąb (4 owsiane + 2 pszenne)
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1 łyżeczka drożdży suszonych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat cytrynowy
- 20 rozkruszonych tabletek słodzika
Składniki na krem:
- 500 g serka typu Emilka
- 100 g serka homo
- 10 rozkruszonych tabletek słodzika
- aromat cytrynowy
Przygotowanie babki:
Białka ubić na sztywno. Suche składniki + żółtka + aromat wymieszać, tak by się tylko ze sobą połączyły. Do białek dodawać po 2 łyżki reszty zmieszanych składników, ciągle mieszając. Po dodaniu wszystkich składników, jeszcze przez chwilę mieszać. Ciasto wylewamy do foremki, najlepiej sylikonowej - nie trzeba natłuszczać. Piec w piekarniku nagrzanym do 1700C przed ok 30 min. Obserwować czy babka nie będzie gotowa wcześniej, skórka powinna być rumiana i chrupiąca. Po upieczeniu zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, następnie wyłożyć na kratkę do wystygnięcia.
Jako, że dla mnie babka była zdecydowanie za sucha postanowiłam przełożyć ją kremem.
Przygotowanie kremu:
500 g serka typu Emilka zmiksować ze 100 g serka homo, dodać 10 pokruszonych tabletek słodzika oraz aromat cytrynowy. Dokładnie wymieszać.
Ciasto przeciąć, dolną połówkę umieścić w foremce i pokryć kremem. Nałożyć drugą połówkę na górę i również posmarować. Można udekorować otartą skórką z cytryny.
Smacznego!
Fajny, dietetyczny przepis. Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuń