niedziela, 31 marca 2013

Wielkanocna pascha

Wielkanoc - 31 kwietnia - a za oknem wielka śnieżyca!  Jak byłam mała, mama zjawisko śniegu tłumaczyła mi tak, że Aniołki toczą bitwę na poduszki, a śnieg to nic innego jak niebiański puch. No cóż... mogłyby te Anioły przestać się w końcu prać po pyskach ;) 

31 marzec 2013 Piekary Śląskie

GDZIE JEST WIOSNA?!

Tymczasem na stole króluje kokosowa wielkanocna pascha.
wielkanocna pascha, pascha, serek, wielkanoc, dukan, kulinariozum
Składniki:
  • 500 g serka typu Emilka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 250 ml mleka
  • aromat kokosowy
  • 10 pokruszonych tabletek słodzika
  • szklanka wiórków kokosowych
  • czekolada gorzka ew. mleczna
Przygotowanie:

Serek zmiksować ze słodzikiem, aromatem oraz wiórkami kokosowymi. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/4 szklance ciepłego mleka. Dolać resztę mleka by schłodzić. Cały płyn wlać do serka i zmiksować wszystko razem. Przelać do dużej salaterki i odstawić do lodówki na min 2 godz.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ew. w mikrofalówce :) (będzie szybciej).
Salaterką z serkiem zanurzyć na dosłownie chwilę w gorącej wodzie i przewracając wyłożyć na talerz. Oblać czekoladą i udekorować wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki aż stwardnieje.

wielkanocna pascha, pascha, serek, wielkanoc, dukan, kulinariozum

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz