Czy wyobrażałam sobie ciasto bez mąki, bez cukru, bez masła/margaryny? W dodatku, żeby było smaczne? Jak to możliwe?! Przecież taka magia nie istnieje! A jednak, cukier zastępujemy tradycyjnie słodzikiem, masło/margarynę - tłuszcz wyrzucamy, a mąkę... zastępujemy FASOLĄ! A dokładnie puree z fasoli.
Jak otrzymać puree z fasoli?
Puszkę fasoli wrzucamy na sitko, płuczemy, następnie do miski i za pomocą blendera zgniatamy, miażdżymy, rozdrabniamy po prostu blenderujemy żeby powstała gładka masa. Ot gotowe - mamy puree z fasoli.
No to teraz czas na przepis: Muffiny bez mąki.
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli (240 g)
- 4 jajka
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 10 tabletek słodzika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- kilka suszonych śliwek
- pół garści suszonej żurawiny
- kilka rodzynek do dekoracji
Przygotowanie:
Do puree z fasoli wrzucamy resztę składników, tabletki słodzika rozdrabniamy za pomocą łyżeczki, jak ktoś lubi bardzo słodkie można dodać 12 tabletek słodzika. Śliwki i żurawinę kroimy drobno i do miski. Wszystko razem zmiksować i nakładać po 2 łyżki do papilotków na muffiny. Górę można udekorować dając po kilka rodzynek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30-35 min. Odczekać aż wystygną i ściągnąć papierek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz