sobota, 5 stycznia 2013

Muffinowy zawrót głowy

Czy wyobrażałam sobie ciasto bez mąki, bez cukru, bez masła/margaryny? W dodatku, żeby było smaczne? Jak to możliwe?! Przecież taka magia nie istnieje! A jednak, cukier zastępujemy tradycyjnie słodzikiem, masło/margarynę - tłuszcz wyrzucamy, a mąkę... zastępujemy FASOLĄ! A dokładnie puree z fasoli.

Jak otrzymać puree z fasoli?

Puszkę fasoli wrzucamy na sitko, płuczemy, następnie do miski i za pomocą blendera zgniatamy, miażdżymy, rozdrabniamy po prostu blenderujemy żeby powstała gładka masa. Ot gotowe - mamy puree z fasoli.

No to teraz czas na przepis: Muffiny bez mąki.

muffiny bez mąki, ciasto z fasoli, dietetyczne desery, muffiny, mufiny, kulinariozum

Składniki:
  • puszka czerwonej fasoli (240 g)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10 tabletek słodzika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • kilka suszonych śliwek
  • pół garści suszonej żurawiny
  • kilka rodzynek do dekoracji

Przygotowanie:

Do puree z fasoli wrzucamy resztę składników, tabletki słodzika rozdrabniamy za pomocą łyżeczki, jak ktoś lubi bardzo słodkie można dodać 12 tabletek słodzika. Śliwki i żurawinę kroimy drobno i do miski. Wszystko razem zmiksować i nakładać po 2 łyżki do papilotków na muffiny. Górę można udekorować dając po kilka rodzynek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30-35 min. Odczekać aż wystygną i ściągnąć papierek.

muffiny bez mąki, ciasto z fasoli, dietetyczne desery, muffiny, mufiny, kulinariozum

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz