Tego jeszcze nie było! Fast food w
wersji light, czyli frytki + cola w wersji very light. Gdy znalazłam ten przepis w
Internecie, aż sama nie wierzyłam, jak to frytki? Dla nas? Dla Was? Light? Do
tego zdrowe? To musi smakować okrutnie niesmacznie! Nic bardziej mylnego, co
prawda nie jest to smak ziemniaka, ale! Uważam, że to cudowna alternatywna dla
chcących zjeść smacznie i zdrowo. O co chodzi? Frytki z selera, po prostu niego
w gębie!
A teraz trochę informacji
odnośnie selera:
„Seler zawiera dziesięć razy
więcej witaminy C niż ziemniaki i dziesięć razy mniej kalorii. Jest on potężną
dawką fosforu oraz witamin A, E, C i całej gamy witamin z grupy B. Dodatkowo
zawiera wapń, potas, cynk, żelazo i magnez. (…) działanie odmładzające i
uzdrawiające. W medycynie naturalnej seler służy, jako lekarstwo przeciwbólowe,
przeciwnowotworowe, w chorobach gardła, płuc, serca oraz usprawniające pracę
przewodu pokarmowego, ponieważ seler doskonale pobudza przemianę materii. Seler
to także znany od dawna afrodyzjak! (…) oliwa z oliwek - bogactwo nienasyconych
kwasów tłuszczowych jest bezkonkurencyjna w starciu z rafinowanymi olejami
zawierającymi niezdrowe tłuszcze - bardzo często w rakotwórczej konfiguracji
"trans", które są używane w przetwórstwie na szeroką skalę.”
Informacje odnośnie selera
pochodzą z TEJ strony.
Składniki:
- Duży seler, im większy tym apetyczniej
- Oliwa z oliwek
- Papryka słodka
- Inne przyprawy, co kto woli
Dip:
- Majonez
- Keczup
Przygotowanie:
Seler obrać, umyć i pokroić jak
na fryteczki. Zaopatrzcie się w bardzo ostry nóż – tylko uwaga na palce. Selerowe
frytki wrzucić do miski, dodać łyżkę oliwy z oliwek i posypać przyprawami, ja
użyłam słodkiej papryki. Wymieszać tak żeby każda frytka pokryła się
przyprawami, owinąć folią spożywczą bądź przykryć i odstawić na 2 godziny do
lodówki żeby wszystko się „przeżarło”.
Blaszkę wyłożyć papierem do
pieczenia i wysypać na to frytki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
przez ok. 35 min.
Idealne do tych fryteczek są
różnego rodzaju dipy, polecam dip z majonezu i keczupu w proporcji 2/3. 2 łyżki
majonezu – 3 łyżki keczupu. Do tego cola light i proszę, mamy
własnego McDonalda w domu ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz