środa, 2 stycznia 2013

Frytki w wersji light


Tego jeszcze nie było! Fast food w wersji light, czyli frytki + cola w wersji very light. Gdy znalazłam ten przepis w Internecie, aż sama nie wierzyłam, jak to frytki? Dla nas? Dla Was? Light? Do tego zdrowe? To musi smakować okrutnie niesmacznie! Nic bardziej mylnego, co prawda nie jest to smak ziemniaka, ale! Uważam, że to cudowna alternatywna dla chcących zjeść smacznie i zdrowo. O co chodzi? Frytki z selera, po prostu niego w gębie! 

A teraz trochę informacji odnośnie selera:

    „Seler zawiera dziesięć razy więcej witaminy C niż ziemniaki i dziesięć razy mniej kalorii. Jest on potężną dawką fosforu oraz witamin A, E, C i całej gamy witamin z grupy B. Dodatkowo zawiera wapń, potas, cynk, żelazo i magnez. (…) działanie odmładzające i uzdrawiające. W medycynie naturalnej seler służy, jako lekarstwo przeciwbólowe, przeciwnowotworowe, w chorobach gardła, płuc, serca oraz usprawniające pracę przewodu pokarmowego, ponieważ seler doskonale pobudza przemianę materii. Seler to także znany od dawna afrodyzjak! (…) oliwa z oliwek - bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych jest bezkonkurencyjna w starciu z rafinowanymi olejami zawierającymi niezdrowe tłuszcze - bardzo często w rakotwórczej konfiguracji "trans", które są używane w przetwórstwie na szeroką skalę.” 

Informacje odnośnie selera pochodzą z TEJ strony.


Składniki:

  • Duży seler, im większy tym apetyczniej
  • Oliwa z oliwek
  • Papryka słodka
  • Inne przyprawy, co kto woli
Dip:

  • Majonez
  • Keczup

Przygotowanie:
Seler obrać, umyć i pokroić jak na fryteczki. Zaopatrzcie się w bardzo ostry nóż – tylko uwaga na palce. Selerowe frytki wrzucić do miski, dodać łyżkę oliwy z oliwek i posypać przyprawami, ja użyłam słodkiej papryki. Wymieszać tak żeby każda frytka pokryła się przyprawami, owinąć folią spożywczą bądź przykryć i odstawić na 2 godziny do lodówki żeby wszystko się „przeżarło”.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na to frytki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 35 min.
Idealne do tych fryteczek są różnego rodzaju dipy, polecam dip z majonezu i keczupu w proporcji 2/3. 2 łyżki majonezu – 3 łyżki keczupu. Do tego cola light i proszę, mamy własnego McDonalda w domu ;) 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz