niedziela, 27 stycznia 2013

Jabłuszka w cieście francuskim

Goście w drodze, a ja taka nieprzygotowana! Przegląd lodówki hmm... mało czasu, więc może by tak jabłuszka w cieście francuskim? Czemu nie, zaledwie 25 min roboty. No to do dzieła.

jabłuszka w cieście francuskim, ciasto francuskie, jabłka, kulinariozum
Składniki:
  • ciasto francuskie
  • jabłka
  • białko
Wykonanie:


Ciasto francuskie możemy nabyć np w Lidlu, rozwijamy je i za pomocą kubka albo miseczki o dużej średnicy wycinamy koła. Jabłuszka obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w ćwiartki. Układamy ćwiartki jabłek na naszych krążkach i sklejamy jak na pierogi, widelcem dociskając brzegi, żeby dobrze się skleiły. Górę delikatnie nacinamy i smarujemy białkiem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. i pieczemy przez ok. 15 do 20 uważając by się nie przypiekły.

jabłuszka w cieście francuskim, ciasto francuskie, jabłka, kulinariozum


Smacznego!

    

1 komentarz:

  1. Cześć :) Koleżanka po fachu z Piekar Śląskich pozdrawia :) Super ciasteczka z jabłkiem!

    OdpowiedzUsuń