środa, 23 stycznia 2013

Dietetyczna rolada z kremem budyniowym

Już wcześniej zamieściłam ten przepis w wersji budyniowa, tym razem spróbowałam wyczarować z niego roladę z kremem nie innym , jak budyniowym. Muszę przyznać, że nie dość, iż wygląda apetycznie to tak samo smakuje! Urozmaiciłam odrobinę poprzednią wersję i zrobiłam „polewę” w wersji light. Polewa ta idealnie sprawdza się przy naleśnikach czy właśnie takim cieście.

budyniowiec, rolada, ciasto light, dukan, ciasto na dukanie, ciasto rolada, ciasto budyniowiec, kulinariozum
Składniki:
Ciasto:
  • 4 jajka
  • Aromat czekoladowy
  • 3 czubate łyżki chudego serka typu Emilka itp.
  • 2 budynie czekoladowe (na bazie skrobi, do kupienia w Lidlu lub Biedronce)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 tabletek słodzika
  • Sól
  • 1 budyń waniliowy/śmietankowy
  • Mleko
  • Słodzik 
Polewa:
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki kakao odtłuszczonego
  • Słodzik:
Oddzielamy biała od żółte. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. W osobnej misce ucieramy żółtka z serkiem oraz kilkoma kroplami aromatu czekoladowego. W małej miseczce mieszamy budynie czekoladowe, proszek do pieczenia oraz pokruszone tabletki słodzika. Do masy serowo-żółtkowej dodajemy budyniowy mix – mieszamy. Następnie dodajemy pianę z białek i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy. Gotową pulchniutką masę wlewamy na dużą płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 190 st., aż do lekkiego zarumienienia. Zaraz wy wyciągnięciu z pieca naszego biszkoptu należy go delikatnie zwinąć, jak na roladę i pozostawić do wystudzenia.
Przygotować budyń waniliowy/śmietankowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, możemy dać odrobinę mniej mleka. Delikatnie odwijamy nasz biszkopt i nakładamy budyń, równomiernie. Następnie znów go zwijamy odrywając tym samym papier do pieczenia. Należy uważać żeby nie przerwać ciasta. Tak zwiniętą roladę zawijamy w czysty papier do pieczenia i układamy łączeniem do dołu. Pozostawiamy na około 1,5 godziny.
Przygotowanie polewy:
Jogurt naturalny należy połączyć z kakao i słodzikiem tak, aby powstała gładka masa. Za pomocą szerokiego noża rozprowadzamy polewę na całej powierzchni rolady i dekorujemy np. kokosem i rodzynkami – co kto woli.
Pozostawiamy na jakiś czas do wychłodzenia, polewa powinna odrobinkę stwardnieć.

budyniowiec, rolada, ciasto light, dukan, ciasto na dukanie, ciasto rolada, ciasto budyniowiec, kulinariozum

Smacznego!

7 komentarzy: