Już wcześniej zamieściłam ten
przepis w wersji budyniowa, tym razem spróbowałam wyczarować z niego roladę z
kremem nie innym , jak budyniowym. Muszę przyznać, że nie dość, iż wygląda
apetycznie to tak samo smakuje! Urozmaiciłam odrobinę poprzednią wersję i
zrobiłam „polewę” w wersji light. Polewa ta idealnie sprawdza się przy naleśnikach
czy właśnie takim cieście.
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- Aromat czekoladowy
- 3 czubate łyżki chudego serka typu Emilka itp.
- 2 budynie czekoladowe (na bazie skrobi, do kupienia w Lidlu lub Biedronce)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 tabletek słodzika
- Sól
- 1 budyń waniliowy/śmietankowy
- Mleko
- Słodzik
Polewa:
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki kakao odtłuszczonego
- Słodzik:
Oddzielamy biała od żółte. Białka
ubijamy na sztywno z odrobiną soli. W osobnej misce ucieramy żółtka z serkiem oraz
kilkoma kroplami aromatu czekoladowego. W małej miseczce mieszamy budynie
czekoladowe, proszek do pieczenia oraz pokruszone tabletki słodzika. Do masy
serowo-żółtkowej dodajemy budyniowy mix – mieszamy. Następnie dodajemy pianę z
białek i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy. Gotową pulchniutką masę wlewamy na
dużą płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 minut w
temperaturze 190 st .,
aż do lekkiego zarumienienia. Zaraz wy wyciągnięciu z pieca naszego biszkoptu
należy go delikatnie zwinąć, jak na roladę i pozostawić do wystudzenia.
Przygotować budyń
waniliowy/śmietankowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, możemy dać odrobinę
mniej mleka. Delikatnie odwijamy nasz biszkopt i nakładamy budyń, równomiernie.
Następnie znów go zwijamy odrywając tym samym papier do pieczenia. Należy
uważać żeby nie przerwać ciasta. Tak zwiniętą roladę zawijamy w czysty papier do
pieczenia i układamy łączeniem do dołu. Pozostawiamy na około 1,5 godziny.
Przygotowanie polewy:
Jogurt naturalny należy połączyć
z kakao i słodzikiem tak, aby powstała gładka masa. Za pomocą szerokiego noża
rozprowadzamy polewę na całej powierzchni rolady i dekorujemy np. kokosem i
rodzynkami – co kto woli.
Pozostawiamy na jakiś czas do
wychłodzenia, polewa powinna odrobinkę stwardnieć.
Smacznego!
Mniam, daj kawałek! :D
OdpowiedzUsuńjaka idealna, podoba mi się ten pomysł na krem :) zapiszę i zrobię
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
szana :)
o coś dla mnie:))
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńcoś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńBoska ta rolada! :)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń