sobota, 19 stycznia 2013

Francuskie sakiewki

Sobota to dzień, w który mogę sobie pozwolić na nieśpieszny obiad, czyli małe eksperymentowanko w kuchni. Choć dzień dzisiejszy był bardzo niefortunny i przykry… postanowiłam się zmobilizować i wyczarować coś na obiad, tak oto powstały francuskie sakiewki.

francuskie sakiewki, ciasto francuskie, kurczak, kulinariozum
Składniki:
  • Opakowanie ciasta francuskiego (do kupienia np. w Lidlu)
  • Filet z kurczaka
  • Przyprawa gyros
  • Kapusta pekińska
  • 2 ogórki konserwowe
  • Pół puszki kukurydzy
Sos:

  • Jogurt naturalny
  • Majonez
  • Czosnek
  • Przyprawy (pieprz, papryka, sól)
Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawie gyros – odstawiamy by mięso przesiąkło. Przygotowujemy sos, czyli na 4 łyżki jogurtu naturalnego dajemy 2 łyżki majonezu, 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i przyprawiamy do smaku pieprzem, papryką i solą. Czas na farsz: kilka liści kapusty pekińskiej drobno pokroić, dodać odcedzoną kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Wszystko wymieszać i dodać 3 łyżki sosu.
Kurczaka smażyć na patelni z dodatkiem 2-óch łyżek oliwy z oliwek.
Ciasto francuskie rozwałkować cieniutko i pokroić w kwadraty. Na każdy kwadrat dajemy odrobinę mięska i sałatkę, zamykamy w sakiewki, czyli prawy górny róg łączymy z dolnym lewym rogiem, a następnie lewy góry róg z prawym dolnym.
Sakiewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Całość zapiekamy przez ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 2000C.
Podajemy wraz z sosem.

francuskie sakiewki, ciasto francuskie, kurczak, kulinariozum

Smacznego!

1 komentarz: