niedziela, 24 lutego 2013

Włoski jabłecznik


Małymi kroczkami wprawiam się we włoskie klimaty, pozostało zaledwie 39 dni…  

jabłecznik włoski, ciasto z jabłkami, włochy, ciasto, kulinariozum

Składniki:

  • 6 dużych jabłek
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • Bakalie, co kto ma (u mnie rodzynki, różnego rodzaju orzechy)
Wykonanie:

Pokrojone w kostkę jabłka przełożyć do szklanej miski, zasypać odrobiną cukru, łyżeczką cynamonu i bakaliami. Przykryć i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Gdy jabłka puszczą soki wbijamy jajka, dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenie, sodą oczyszczoną i  resztą cynamonu. Całość wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Jako, że używam silikonowej foremki nie muszę jej natłuszczać ani niczym wysypywać, jednakże, gdy nie dysponujecie silikonowymi foremkami to blaszkę należy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec w temperaturze 190oC przez 50 minut.
Ciasto smakuje znakomicie zarówno na ciepło jak i na zimno.

jabłecznik włoski, ciasto z jabłkami, włochy, ciasto, kulinariozum

Smacznego!

2 komentarze: