Małymi kroczkami wprawiam się we włoskie klimaty, pozostało
zaledwie 39 dni…
Składniki:
- 6 dużych jabłek
- ¾ szklanki cukru
- 2 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista)
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki cynamonu
- Bakalie, co kto ma (u mnie rodzynki, różnego rodzaju orzechy)
Wykonanie:
Pokrojone w kostkę jabłka
przełożyć do szklanej miski, zasypać odrobiną cukru, łyżeczką cynamonu i
bakaliami. Przykryć i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Gdy jabłka puszczą
soki wbijamy jajka, dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenie, sodą
oczyszczoną i resztą cynamonu. Całość
wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Jako, że używam silikonowej foremki nie
muszę jej natłuszczać ani niczym wysypywać, jednakże, gdy nie dysponujecie silikonowymi
foremkami to blaszkę należy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec w
temperaturze 190oC przez 50 minut.
Ciasto smakuje znakomicie zarówno
na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
Pysznie Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńFajne i ładne.
OdpowiedzUsuń