poniedziałek, 14 stycznia 2013

Fasolowe ciasto z lekką nutką czekolady i polewą very light

Zaczynam bzikować na punkcie fasoli, ogólnie rzecz biorąc jej nie cierpię, ale w cieście… po prostu ją uwielbiam może dlatego, że jest w ogóle niewyczuwalna! Wszyscy jedzą, a jak się dowiadują, że to z fasoli to …wielkie oczy, jak to z fasoli?! A tak to :) Tym razem zaszalałam i zrobiłam dwukolorowe ciacho nafaszerowane suszoną żurawiną i suszonymi śliwkami. Metodą prób i błędów powiem tylko, że: ludzie inwestujcie w foremki silikonowe! Toż to rewelacja! Ciasto w ogóle się nie przykleiło, nic a nic, idealnie odeszło, z foremką nic się nie stało, w smaku bez zmian. Foremki silikonowe to istna rewelacja! Polecam! Poza tym z racji tego, że wszystko wystarczy wrzucić do jednej miski i zmiksować robi się je błyskawicznie, więc polecam w sytuacjach awaryjnych, gdy goście "za drzwiami" Ty otwierasz puszę fasoli, myk myk i ciasto gotowe. A teraz do rzeczy: FASOLOWE CIASTO Z LEKKĄ NUTKĄ... CZEKOLADY :)

fasolowe ciasto dietetyczne light, fasolowe ciasto, dietetyczne ciasto, ciasto light, kulinariozum

Składniki:

Jasna warstwa:
  • Puszka białej fasoli
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku
  • 12 tabletek słodzika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • Suszona żurawina
  • Suszone śliwki
Ciemna warstwa:
  • Puszka czerwonej fasoli
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku
  • 2 łyżki kakao odtłuszczonego
  • 12 tabletek słodzika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • Suszona żurawina
  • Suszone śliwki
Polewa:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 0%
  • 4 łyżki kakao odtłuszczonego
  • Odrobina słodzika w proszku
  • Wiórki kokosowe
Przygotowanie:

Obydwie warstwy przygotowujemy w ten sam sposób, czyli: fasolę wysypujemy na sitko, myjemy i blenderujemy. Dodajemy: jajka, mleko odtłuszczone, pokruszone tabletki słodzika, proszek do pieczenia, sodę, do ciemnej masy dodajemy jeszcze kakao. Każdą z mas oddzielnie mieszamy, pod koniec dodając pokrojoną żurawinę i śliwki. Jeszcze chwilę mieszamy.
Do foremki silikonowej wylewamy najpierw jedną warstwę np. białą, a na górę wylewamy ciemną warstwę. Dzięki kakao ciemna część będzie miała wręcz  czekoladowy  posmak .
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 min. Po tym czasie otwieramy drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto. Udekorować je można polewą w wersji very light, czyli: mieszamy jogurt naturalny z kakao, jeśli komuś jest za gorzkie można dodać odrobinę słodzika. Ciasto smarujemy tą polewą a górę posypujemy wiórkami kokosowymi. Możemy od razu podawać i zajadać. Gdy ciasto chwilę postoi nasza polewa delikatnie stwardnieje i będzie wyglądała wręcz jak prawdziwa polewa czekoladowa, z tym, że nasza będzie w wersji very light.

fasolowe ciasto dietetyczne light, fasolowe ciasto, dietetyczne ciasto, ciasto light, kulinariozum

Smacznego!

1 komentarz:

  1. sama zabieram się z miesiąc do babeczek z fasoli, ale teraz tym apetycznym postem mnie zmobilizowałaś do roboty! :)
    pozdrawiam,
    szana :)

    OdpowiedzUsuń