sobota, 29 grudnia 2012

Budyniowiec - biszkopt idealny

Na jednym z forów znalazłam fantastyczny przepis na ciacho, idealne dla dukających. Osobiście uwielbiam budynie, dlatego to ciasto jest spełnieniem moich najskrytszych kulinarnych pragnień. Ilość składników podana poniżej wystarczyła mi na małą foremkę (srebrna foremka zwana jednorazową) oraz na 6 małych mufinków. 


Składniki:

  • 4 jajka
  • aromat waniliowy
  • 3 czubate łyżki chudego serka typu Emilka itp.
  • 2 budynie waniliowe (na bazie skrobi, do kupienia w Lidlu lub Biedronce)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 tabletek słodzika
  • Sól
  • 1 budyń czekoladowy
  • mleko
  • słodzik

Wykonanie:

Oddzielamy biała od żółte. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. W osobnej misce ucieramy żółtka z serkiem oraz kilkoma kroplami aromatu waniliowego. W małej miseczce mieszamy budynie, proszek do pieczenia oraz pokruszone tabletki słodzika. Do masy serowo-żółtkowej dodajemy budyniowy mix – mieszamy. Następnie dodajemy pianę z białek i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy. Gotową pulchniutką masę wlewamy do foremki i pieczemy 25 minut w temperaturze 190 st., aż do lekkiego zarumienienia.
Gdy biszkopt przestygnie wyciągamy go z foremki i kroimy do wzdłuż.
Przygotowujemy budyń czekoladowy (instrukcja na opakowaniu).
Przekładamy biszkopt budyniem i odstawiamy do wystygnięcia. Mufinki również możemy nafaszerować budyniem.
Ciasto jest niesamowicie delikatne i mięciutkie wręcz rozpływa się w ustach. Sama słodycz.

budyniowiec, biszkopt, dukan, ciasto, kulinariozum

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz