niedziela, 19 maja 2013

Odchudzony włoski jabłecznik

Jakiś czas temu robiłam włoski jabłecznik, tym razem postanowiłam go nieco odchudzić wręcz przystosować do Dukana. Jabłka można zastąpić rabarbarem - smakuje pysznie zarówno z jednym jak i z drugim. Wypróbowałam oba warianty, jednakże jabłka wzięły górę.

odchudzone ciasto, odchudzony jabłecznik włoski, ciasto light, ciasto dukan, lekkie ciasto, jabłecznik, kulinariozum
 Składniki:
  • kostka białego sera
  • 25 tabletek pokruszonego słodzika
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 1 jajko
  • 2-3 duże, kwaśne jabłka
  • cynamon
  • bakalie (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, opruszyć cynamonem. Jeśli ser jest bardzo mokry należy go odcisnąć z wody (polecam twaróg chudy z Lidla - idealna konsystencja). Do sera dodać jajko, słodzik, otręby, cynamon, sodę oraz łyżkę budyniu (proszek!). Wszystko zmiksować, aż do pełnego połączenia.
Dodać jabłka/rabarbar oraz bakalie (opcjonalnie) i wymieszać drewnianą warzechą. Ciasto wyłożyć do foremki, osobiście polecam silikonowe foremki gdyż ciasto odchodzi idealnie, nic się nie przykleja. Jeśli nie posiadacie silikonowych foremek to zwykłą blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia i piec w temp 180 stopni, ok 40-45 min. 
Ciasto jest miękkie, wilgotne i dzięki odpowiednim jabłkom lekko kwaskowate.


odchudzone ciasto, odchudzony jabłecznik włoski, ciasto light, ciasto dukan, lekkie ciasto, jabłecznik, kulinariozum

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz