niedziela, 17 marca 2013

Pancakes na dukanie

Kolejna niedziela sprzyjająca eksperymentowaniu w kuchni. Dziś na tapecie: niedzielna śniadanie, czyli pancakes na dukanie. Przejrzałam kilkanaście przepisów na pancakes i w końcu zrobiłam własną wersję, tak samo jak sos czekoladowy. Idealna kompozycja :)

pancakes, dukan, sos czekoladowy, na dukanie, dietetyczne śniadanie, kulinariozum

Składniki na pancakes:
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 3 łyżki serka typu Emilka (odkryłam ostatnio serek homogenizowany Milsa w sieci sklepów Aldi, 500g za 2,99 zł!, czyli taniej niż Emilka w Netto)
  • 10 pokruszonych tabletek słodzika
  • 2 białka
  • sól
  • cynamon
  • pół łyżeczki sody
  • aromat migdałowy
Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, następnie dodajemy serek, słodzik, cynamon oraz sodę. Mieszamy. Nie przerywając mieszania dodajemy otręby oraz aromat. Ciasto powinno być pulchne.
Na mocno rozgrzaną patelnię teflonową nakładamy po 1 dużej łyżce masy delikatnie uklepując - formując placuszki. Smażymy ok 2 minut, żeby się ładnie przyrumieniły ale nie spaliły.

Składniki na sos czekoladowy:
  • 6 łyżek mleka granulowanego odtłuszczonego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 10 pokruszonych tabletek słodzika
  • 3 łyżki serka typu Emilka
  • 2 łyżki kakao odtłuszczonego
  • aromat czekoladowy
Przygotowanie:

Wszystko składniki wymieszać w misce za pomocą łyżki i odstawić do lodówki, by się dobrze schłodziło. Najlepiej w pierwszej kolejności przygotować sos, a następnie placuszki.

Pancakes podawać na ciepło, polewając obficie sosem czekoladowym.

pancakes, dukan, sos czekoladowy, na dukanie, dietetyczne śniadanie, kulinariozum

Smacznego!

2 komentarze: