Kolejna niedziela sprzyjająca eksperymentowaniu w kuchni. Dziś na tapecie: niedzielna śniadanie, czyli pancakes na dukanie. Przejrzałam kilkanaście przepisów na pancakes i w końcu zrobiłam własną wersję, tak samo jak sos czekoladowy. Idealna kompozycja :)
Składniki na pancakes:
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 3 łyżki serka typu Emilka (odkryłam ostatnio serek homogenizowany Milsa w sieci sklepów Aldi, 500g za 2,99 zł!, czyli taniej niż Emilka w Netto)
- 10 pokruszonych tabletek słodzika
- 2 białka
- sól
- cynamon
- pół łyżeczki sody
- aromat migdałowy
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, następnie dodajemy serek, słodzik, cynamon oraz sodę. Mieszamy. Nie przerywając mieszania dodajemy otręby oraz aromat. Ciasto powinno być pulchne.
Na mocno rozgrzaną patelnię teflonową nakładamy po 1 dużej łyżce masy delikatnie uklepując - formując placuszki. Smażymy ok 2 minut, żeby się ładnie przyrumieniły ale nie spaliły.
Składniki na sos czekoladowy:
- 6 łyżek mleka granulowanego odtłuszczonego
- 1/3 szklanki mleka
- 10 pokruszonych tabletek słodzika
- 3 łyżki serka typu Emilka
- 2 łyżki kakao odtłuszczonego
- aromat czekoladowy
Wszystko składniki wymieszać w misce za pomocą łyżki i odstawić do lodówki, by się dobrze schłodziło. Najlepiej w pierwszej kolejności przygotować sos, a następnie placuszki.
Pancakes podawać na ciepło, polewając obficie sosem czekoladowym.
Smacznego!
ach, ale stosik ^^
OdpowiedzUsuńbardzo fajne placuszki , pychotka !
OdpowiedzUsuń