czwartek, 21 marca 2013

Pizza na dukanie

Jednak można zrobić pizze very, very light, zdrową, beztłuszczową i w dodatku smaczną. Przepis podpatrzony u Ani - jakież ona cuda wyprawia w kuchni!! Tak, więc padło na pizzę, jako, że za niespełna 14 dni o tej godz. będę już w samolocie... kierować się w stronę słonecznej Italii :) ACH!!! A teraz do dzieła:

pizza na dukanie, pizza, dukan, dieta dukana, kulinariozum
 
Składniki:
  • kostka chudego twarogu
  • 6 łyżek otrębów (4 owsiane + 2 pszenne)
  • Przyprawa do pizzy
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatki – co kto woli (cebula, pieczarki, kurczak, papryka, itp.)
 Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować dokładnie i przełożyć do formy silikonowej na tartę, moja ma 28 cm średnicy. Jeśli nie macie to ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość piec w temp 1800 C, przez ok. 35 min. Podczas pieczenia, ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach gdyż czasem ono „puchnie”
Po upieczeniu, ciasto wyłożyć na kratkę, gdyż czasem ze względu na twaróg może być wilgotne. Mój spód pod pizze odczekał 3 godz.
 
Górę ciasta smarujemy koncentratem pomidorowym, ja nie miałam, więc użyłam ketchupu i też było smaczne. Nakładamy dodatki, w mojej pizzy była to cebula, pieczarki oraz cyc kurzęcy pokrojony w kostkę i przysmażony z przyprawą gyros.
 
Każda pizza ma ser, no niestety na dukanie ciężko o ser max 4% tłuszczu ALE jest rozwiązanie:

Składniki na (nie)ser:
  • Ok. 200 g serka wiejskiego
  • 2 łyżki mleka
  • Przyprawy: curry, papryka oraz szczypta kurkumy (dla koloru)
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać, uważać żeby się nie zagotowało. Tak długo trzymać na ogniu aż ser się rozpuści – cały czas mieszając. Odstawić na chwilę.
 
Pizzę polać sosem serowym i zapiekać w piekarniku ok. 20 min w temp 1800C
Smakuje prawie jak prawdziwa pizza i bynajmniej w tym przypadku prawie nie robi wielkiej różnicy :)

pizza na dukanie, pizza, dukan, dieta dukana, kulinariozum
Smacznego!

1 komentarz: